'AR+I KALAN' MDC’24: 'İç İçe' Öğrenci Fikir Yarışması

AR+I KALAN
MDC’24: “İç İçe” Öğrenci Mimari Tasarım ve Fikir Yarışması
“Mimarlık bazen maddeyi düzenlemeye çalışarak ve maddenin inatçılığıyla mücadele ederek, bazen de maddeye anlatım yükleyerek bu ilişkiyi keşfetmeye çalışır. İzlenen bu çifte yol maddenin insanı nasıl etkilediği, insanın hareketlerini nasıl etkilediği ve düşüncelerini biçimlendirmeye nasıl katkıda bulunduğu sorusundan ayrılamaz.”
Picon, Antoine. Mimarlığın Maddiliği
Kent ve toplum birbirini dönüştüren ve şekillendiren bir döngü içindedir. Geçmişten günümüze değişen yaşam koşulları kentleri, kentlerin sokaklarını, meydanlarını ve duraklama alanlarını değiştirmiş; bu değişim ise kentlinin çevresi ile kurduğu ilişkileri her zaman yeniden şekillendirmiştir.
Kentsel iç mekân kavramı kent mekânı ve iç mekânın geçici ve kalıcı bir aradalıklarından oluşur. Bu bir aradalık içten dışa ve dıştan içe devingen ve etkileşimli bir ilişki bütününden meydana gelir. Bu noktada yarışmanın da teması ile ilgili olarak “kentsel iç mekânda içten içe, iç içe ilişkiler bütünü nasıl olur?” sorusu sorulmuştur.
Kentsel mekânda “iç mekân” a çeşme başı sohbetleri, çıkmaz sokak düğünleri, sokak önü toplantıları, seyyar satıcıların kaldırımlara açtığı tezgahlar, yolda geçirilen vakitte karşılaşılan insan çeşitliliği örnek olarak verilebilir. Bu bağlamda, Büyükada ilçesindeki Birlik Meydanı, bu iç içe geçmiş ilişkileri barındıran bir mekan olarak ele alınmıştır. Birlik Meydanı, eskiden faytonların koyulduğu ancak günümüzde işlevselliğini yitiren bir meydan olmasından dolayı meydanı, mekân, beden ve nesne arasındaki döngüsel ilişki içinde sosyal bir bileşen olarak ara-kesit ölçeğine taşımak hedeflenmiştir.
Adanın karakteristik silüeti kıyı kentleri için önemlidir. Bu karakteristik dokunun, atıl kalan meydanda da yaşatılması amaçlanmıştır. Bostancı’dan Büyükada’ya bakıştaki silüet ve Fayton Meydanından sokak silüeti arasındaki ilişki incelenerek seçilen Birlik Meydanında yeniden kurgulanmıştır. Adanın karakteristik dokusunu oluşturan ahşap yapılar bu ilişki ağındaki malzemeyi belirleyen unsur olmuştur. Büyükada’nın karakterini belirleyen bir diğer unsur sokak kesitinde topografya-yapı ilişkisidir.
Sokak kesitindeki topografya-yapı ilişkisi rampalar ile verilmiş olup aynı zamanda engelli erişimine olanak tanımaktadır. Mevcuttaki otobüs durakları tasarıma eklemlenerek yeniden kurgulanmıştır.
Platformun içinde bulunan oturma birimleri farklı düzenlerde kullanılabilir olup mekanda kullanım esnekliği sağlamaktadır.
'AR+I KALAN' MDC’24: 'İç İçe' Öğrenci Fikir Yarışması
Published: